Nieuw leven

Morgen begint week 6. Dit betekent dat ik aan het eind van deze week op de helft van mijn behandeling op de traumaverwerkingskliniek ben aanbeland.

Sommigen zeggen ‘JIPPIE! Het voelt alsof ik hier al eeuwen ben!’ Anderen zeggen, ‘O my god! Ik heb nog niks geleerd!’ Ik zeg, ‘Ben ik hier al zo lang?’ En ook, ‘Kutkutkutkutkutkutkut!’ Want, nee ik heb niet het gevoel dat er al echt van alles veranderd. Al wil dit niet zeggen dat de therapie niet aanslaat … Het is net als autorijden: hier worden je dingen aangeleerd, je krijgt inzicht, gaat zelf je route uitstippelen, en als je je rijbewijs hebt gehaald na 12 weken, dan moet je het ook nog allemaal gaan of blijven doen en volhouden.

Gelukkig doe je dat niet alleen.

Gisteren kreeg ik een nieuw plantje, Kindje-op-moeders-schoot. Nieuw plantje, nieuw leven. Ook ik ben bezig met een nieuw leven, hoe klein ook. En een ‘nieuw leven’ is op de kliniek ontstaan in de vorm van de verhalen van Nijlpaard en Konijn. En in het verhaaltje ‘Meer dan aarde’ zijn ook zij bezig met nieuw leven.

MEER DAN AARDE

‘De aarde is rond hoor.’
‘Hoe weet jij dat nou?’ reageert Nijlpaard. ‘Ben je ontdekkingsreiziger? Gestoorde professor? Tijdreiziger in zo’n capsule? Je kunt niet alles wat op het internet staat geloven hoor. Fake news, weet je wel?’ Nijlpaard knikt wijs en draait zich om naar de knutselhoek. Zijn poten zitten onder de blauwe en groene verf en op de plaats van zijn uitgevallen tand steekt de blauwe verfkwast uit zijn bek.
‘Ja maar … de aarde is écht rond! Dat is jáááren geleden al bewezen en er is toch nog nooit iemand van de aarde gevallen?’ probeert Konijn opnieuw. 
‘Hoe weet jij dat nou, of iemand anders op aarde? Het is niet alsof de beste man, vrouw … transgender … — wie dan ook! — het kan navertellen, of wel dan?’ Nijlpaard pakt de kwast uit zijn tandholte en dauwt de andere erin. Geconcentreerd buigt hij zich over het papier. 
Konijn weet niet wat ze moet zeggen om Nijlpaard ervan te overtuigen dat de aarde rond is. Ze nestelt haar poten onder haar lijf en kijkt alleen nog toe. 

‘Tadaaaa!’ 
Konijn schrikt wakker en springt op. ‘Waar is de brand?!’
‘Geen brand,’ zegt Nijlpaard, ‘ik ben klaar!’ Trots houdt hij zijn schilderwerk omhoog. 
In het midden van het vel papier is een vierkant geschilderd. Konijn ziet blauw water en groen land, maar herkent geen enkel werelddeel. Met opgetrokken wenkbrauwen kijkt ze Nijlpaard aan. 
‘Natuurlijk is de aarde rond,’ zegt deze. ‘Maar er zijn toch nog veel meer planeten? Wie weet wat daar leeft!’ grinnikt Nijlpaard.

Allemaal een fijne week toegewenst, X.

Advertenties

5 gedachten over “Nieuw leven”

  1. Een nieuw leven, geboren worden is een pijnlijk proces, als baby, maar tijdens een verwerkingsproces extra.
    Je kunt het, er ligt een nieuwe wereld op je te wachten, en misschien zie je het nu nog niet, maar die ligt lachend op je te wachten.
    Je komt er echt wel. Houd vol.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s