#12 Schrijfuitdaging

Als je het leuk vindt om te schrijven met een thema, ben je hier aan het goede adres! Iedere twee weken op zaterdagochtend komt een nieuwe uitdaging online. Lees goed, want het kan zijn dat de spelregels bij iedere uitdaging anders zijn!


Een brief schrijven, wie doet dat tegenwoordig nog? / Als een nieuw soort trend kom ik het nog wel tegen op Instagram; snailmail wordt het daar wel genoemd. Want wat is er nu leuker dan een handgeschreven brief of kaart ontvangen, naast al die post van veelal rekeningen, belastingdienst en dergelijke. 😉 — o, oeps, die komen ook al digitaal!

Nu zeg ik niet dat niemand meer handgeschreven brieven schrijft. Misschien heb jij wel een penvriend(in)! Ik had er vijftien jaar geleden wel een paar, en toen hing ik ook nog wel eens een uur of twee aan de telefoon. Ach dat waren mooie tijden, (zucht) de wereld is zoveel veranderd …

Hoe doen gevangenen het eigenlijk, mogen zij mensen e-mailen of zien zij brieven tegemoet die met bloed, zweet en tranen zijn geschreven? Heb jij stiekem wel eens een liefdesbrief geschreven, gekregen of in een oude schoenendoos gevonden, ondertekend door één van je ouders? Het kan zijn dat je zelfs wel eens een bezwaarbrief heb geschreven, of een begeleidende brief naar het UWV, en je geen printer tot je beschikking had. S

Schrijf een verhaal van maximaal 250 woorden waarin een brief centraal staat.

Schrijf je tekst en publiceer het op je pagina. Deel de link in reacties onder dit bericht. Ik voeg de link, met naam van jouw pagina, toe aan dit bericht.

De volgende uitdaging verschijnt op 16 maart 2019.

Schrijvers:

  • MelodyK: Pohosstt
  • Van het stoute kind die zelf wel weet wie het is 😉

“De Dreigbrief”

Mijn zusje en ik sliepen samen in een groot bed. Vanuit ons bed keken we door het raam naar het huis van onze grote zus die getrouwd was met Rik. We hielden vooral hun brievenbus in de gaten waarin we regelmatig kattenbelletjes dropten met een mopje of een grappige tekening. We wachtten af hoe Rik op de briefjes zou reageren. Zijn reactie was meestal ontgoochelend lauw. Daar moest we iets aan doen. We gingen op zoek naar een idee om Rik eens een stevigere poets te bakken.

Rik speelde drums in een bandje en hij had opgetreden in Brussel. Dat gegeven konden we combineren met mijn briefschrijfkunst. In die tijd was ik voortdurend op zoek naar een meer volwassen handschrift en handtekening. Hiervoor stond het handschrift van mijn vader model. Ik had veel geëxperimenteerd en was best bedrijvig geworden in het imiteren van een volwassen handschrift.

Met cursief hellende pennenstreken en grote lussen schreef ik een brief aan Rik. In die brief deelde ik koeltjes mee dat hij mijn hond had doodgereden in Brussel ter hoogte van de Grote Steenweg nummer zes; een adres dat ik zomaar uit mijn mouw schudde. Ik schreef dat het een rashond van waarde betrof en beschuldigde hem van vluchtmisdrijf en doodslag. Ik eiste voor mijn herdershond een bedrag van 10.000 frank. Op de envelop plakte ik een op voorhand zorgvuldig losgeweekte postzegel waarop nog een stukje stempel te zien was. Dit huzarenstukje zorgde voor een namiddag vol knutselplezier en voorpret. Mijn zusje van zeven zat erbij en keek ernaar. Zusje en ik genoten verwachtingsvol, vooral toen we de brief bij het vallen van de avond stilletjes in Rik en grote zus hun bus dropten.

Het speelde zich af tijdens de herfstvakantie rond Allerheiligen. De dag nadien kwamen we te voet van Peetje zijn graf, samen met mijn moeder en tante Nonneke die bij ons logeerde. Op dat moment kwam ook Rik aangereden met zijn wagen. Hij stopte en vroeg of hij ons een lift kon geven. Zijn stem bibberde en hij zag bleek. Mijn Moeder vroeg of er soms iets aan de hand was. Rik stotterde toen hij vertelde dat hij net van het politiebureau kwam omdat hij ‘een dreigbrief’ had ontvangen. Een Brusselaar beschuldigde hem valselijk van het doodrijden van zijn hond en eiste een flinke schadevergoeding. Zusje en ik verstijfden op de achterbank en knepen hard in elkaars bil.

Thuisgekomen liepen we onmiddellijk naar onze slaapkamer en gooiden ons op bed. We waren in paniek. Dat Rik naar de politie zou gaan was verre van onze bedoeling geweest. Dat de brief die ik had geschreven een dreigbrief was, had ik niet geweten. Van een dreigbrief had ik zelfs nog nooit gehoord. Maar het klonk zeer ernstig. Wat moesten we doen? We besloten alles op te biechten aan ons moeder. Die zou het vast begrijpen.

Tante Nonneke stond erbij. Zij werd heel boos en zei dat we gezien de ernst van het feit in de jeugdgevangenis zouden belanden. Omdat het idee van mij kwam én omdat ik de brief had geschreven, was ze ervan overtuigd dat ik zeker de nor zou indraaien. Zusje zei dat ze in ieder geval mee zou gaan omdat ze mij niet in de steek wou laten. Mijn kleine zusje had meer verdriet om mijn verdriet dan om de ellendige dreigbrief. We gingen door het diepste dal dat een kind maar kan gaan.

Ik voelde gigantische schaamte toen we ’s avonds bij ons vader op het matje werden geroepen. We moesten het relaas van onze uit de hand gelopen grap van a tot z uit de doeken doen. Vader verborg zijn gezicht om het niet uit te proesten. We zagen zijn schouders schudden achter zijn krant die hij wel heel hoog hield. Dat stelde mij wonderbaarlijk gerust. Een zware last viel van mij.

Mijn grootste angst was dat het verhaal van de dreigbrief alsnog zou uitlekken. Wat zouden ze van mij maar niet denken op school? De angst bleek ongegrond. Rik heeft het verhaal nooit doorverteld. Later begreep ik waarom. Ook zijn schaamte zal heel groot geweest zijn. Hoe vertel je als stoere man aan familie, vrienden en kennissen dat je een dreigbrief hebt ontvangen van een tienjarig meisje en dat je die héél ernstig hebt genomen?

Geloof het of niet. Er is verder nooit meer over gesproken. Waar de dreigbrief is beland? Ik zou het niet weten, ik heb er nooit meer durven naar vragen…

Groeten van een stout kind.

Advertenties

35 gedachten over “#12 Schrijfuitdaging”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s