Nog 0 nachtjes slapen

Vandaag is het zover: ik start bij de traumaverwerkingskliniek. De afgelopen drie maanden ben ik als het ware ‘klaargestoomd’ voor de interne -en zeer intense- therapie voor de aankomende drie maanden.

Een paar weken geleden werd ik gediagnosticeerd met complexe posttraumatische stressstoornis. Het is logisch dat iemand na een traumatische ervaring zichzelf manieren aanleert om hiermee om te gaan. Helaas is mijn trauma altijd onbehandeld gebleven, deels omdat ik mij (veelal onbewust) emotioneel heb afgesloten voor die periode en er altijd wel iets anders aan de hand was (secundaire problemen naar aanleiding van het primaire). Op de lange termijn werkten deze copingsmechanismen niet … of beter gezegd: ze werkten wel, maar zorgden voor problemen op andere vlakken in mijn leven (denk aan gewicht/zelfbeeld, sociale isolatie).

De aankomende drie maanden is het niet alleen de bedoeling om het trauma te verwerken met behulp van onder andere exposure, maar ook om die copingsmechanismen te doorbreken. Zonder het doorbreken ervan, zou het oude gedrag namelijk in stand blijven en dat is juist wat ik (we) niet wil(len). Dit betekent ook dat ik moet leren omgaan met vervelende emoties, want die horen nu eenmaal bij het leven. (BLEGGH!)

Oud gedrag afleren en nieuw gedrag aanleren is voor niemand makkelijk. Meerdere therapieën hebben bewezen dat het wel kán, maar het volhouden van nieuw aangeleerd gedrag is een ware strijd. Ook gaat het afleren van oud gedrag, het ervaren van diepe (vervelende) emoties, het herbeleven van ervaringen die jarenlang zijn weggestopt gepaard met veel angst.

In het hier en nu blijven, is bewezen moeilijk te zijn. In het voortraject ben ik geïntroduceerd met het concept skills. Dit zijn eigenlijk manieren om om te gaan met hoge spanning/stress, maar dan zonder de schadelijke gevolgen op de lange termijn. Het zijn ook manieren om in het hier en nu te blijven. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een prikkelbal of een prikmat, maar ook door een geur of smaak, of iets dat troostend werkt. Wat voor mij werkt en wanneer wat wel en niet, moet ik nog ontdekken. Hoewel ik thuis al dingen zou kunnen inzetten (ik heb een prikmat en bezit ook genoeg knuffels), is het een ware uitdaging skills in te zetten op het moment dat dit nodig is. Wel heb ik al een aantal dingen bij elkaar gezocht, gekregen en gekocht.

Tijdens de therapie ben ik ook bezig met de toekomst. Natuurlijk werk je ergens naartoe als je aan een trauma werkt, maar er is ook een leven na(ast) wat je hebt meegemaakt. En hopelijk kan daar na drie maanden traumaverwerking weer wat ruimte voor zijn.

Voor nu betekent dit allemaal het volgende: ik weet niet hoe ik mij ga voelen de aankomende tijd. Ik ben gewaarschuwd dat het zwaar word, moeheid alom vertegenwoordigd is en de somberheid kan intensiveren. Ik heb een druk programma voor vijf dagen in de week en ik weet ook niet zeker of ik wel ieder weekend naar huis ga.
Ik heb de schrijfuitdagingen voor de aankomende drie maanden klaargezet en deze worden automatisch gepubliceerd. Ik weet niet of ik jullie mooie stukjes (altijd) kan lezen en of het lukt om jullie stukken te linken in de berichten. Ik nodig jullie vooral uit om via de reacties elkaars link aan te klikken en te lezen en reageren.
Ook mijn eigen berichten zijn geautomatiseerd, dus iedere woensdag en zaterdag verschijnt er standaard een stuk op mijn website. Voel je vooral vrij om te lezen en reageren, ik weet alleen niet of beantwoorden van jullie reacties ook lukt.

Mocht er vanaf nu radiosilence zijn, dan spreek/lees ik jullie graag over drie maanden.

Liefs X

Advertenties

17 gedachten over “Nog 0 nachtjes slapen”

 1. Moedige dame ………
  Je hebt nu je eerste kennismakingsweekje er op zitten.
  Ja, het zal heel erg zwaar worden.
  Maar als je echt wilt en vindt dat je dit verdient, zal je het resultaat bereiken waar jij zo naar verlangt…..
  Sterkte meis, werk hard, want wonderen komen niet vanzelf.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s